Canbay: “Arıcılarımız Hava Koşullarıyla İlgili Bilgilendirilecek”

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, bundan sonraki süreçte arıcıların kuvvetli meteorolojik hadiselere karşı SMS ile uyarılacağını belirterek, meteorolojik verilerin aktarılmasıyla, üretim, ürün planlaması ve verilerin takibi ile tarımsal faaliyetlerin daha verimli gerçekleşmesinin amaçlandığını kaydetti.

Canbay: “Arıcılarımız Hava Koşullarıyla İlgili Bilgilendirilecek”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında veri paylaşımı ve işbirliği protokolü imzalandı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, meteorolojik bilginin, üretimin her aşamasında kullanılmasının önemine dikkat çekerek, arıcıların meteorolojik hadiselerden haberdar olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.

Meteorolojik veriler sayesinde, üretim, ürün planlaması ve verilerin takibi ile tarımsal faaliyetlerin daha verimli gerçekleşeceğine inandığını anımsatan Canbay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere meteorolojik parametreler, çeşitli parazitler ve kimyasallar, samyeli rüzgarı sebebiyle toz taşınımı gibi durumlar hem ülkemizde hem de dünya genelinde arı ölümlerine sebebiyet vermektedir. Öte yandan samyeli ve toz taşınımı sebebiyle bu yıl Elazığ’ımızda maalesef rekoltede yüzde 50 gibi yüksek bir oranda düşüş yaşandı. Meteorolojik parametrelerin bu kadar önemli olduğu arıcılık için, imzalanan bu protokol büyük önem arz ediyor. Bu protokol sayesinde inşallah zarar en aza indirilecek. Kuvvetli meteorolojik hadiselerle ilgili uyarılar SMS ile arıcılarımıza direkt ulaştırılacak. Arıların beslenme sahasını ve arıcılarımızın konaklayacakları bölgeleri daha iyi tespit edebilmeleri için geçmiş yıla ait veriler kendileri ile paylaşılacak. Paylaşılan bu bilgiler ile sıcak hava ve soğuk hava dalgaları, kuvvetli meteorolojik hadiselerin tahmini arıcılarımıza direkt ulaştırılacak. Böylece balın miktarına ve kalitesine katkı sağlanmış olacak. Ben bu protokolün imzalanmasında emeği geçen Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’ye, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun’a ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanımız Ziya Şahin’e teşekkür ediyor, protokolün tüm üyelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Elazığ Medya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER