Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik: Daha Temiz Bir Gelecek İçin Neden Önemlidir?

Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik: Daha Temiz Bir Gelecek İçin Neden Önemlidir?

Dünyamız benzersiz güzelliklere ve sonsuz gibi görünen doğal kaynaklara sahiptir. Burada belirtmiş olduğumuz “gibi” ifadesi iklim krizi ile birlikte kendisini çok daha fazla hissettirdi. Çünkü yarınlar yokmuşçasına kullandığımız doğal kaynaklar sonramızı tehdit etmeye başladı. %71’i sularla kaplı olan dünyamız ilerledikçe biten temiz su kaynakları ileride yaşanabilecek problemlere örnektir. Bu nedenden dolayı gerek kendi yarınımızı gerek bizden sonraki nesillerin yaşam süreceği dünya düzenini muhafaza etmek hepimizin sorumluluğundadır. Kurumlar, devletler ya da kişiler diye ayırmadan “bir” olmayı sağlayıp, devamlılık konusunda adımlar atmamız gerekmektedir. İşte bu hususta da uygulanabilirlik bakımından ayrım yapmayan devamlılık kavramları bizi kurtarıyor. Bu kavramlardan biri de sürdürülebilir enerji kaynağıdır.

Sürdürülebilir enerji ya da farklı bir ismiyle temiz enerji, bizden sonraki nesilleri de göz önüne alarak doğal kaynakların varlığını riske atmadan harcanan ve çevreye yararlı olan enerji kaynaklarını ifade eder. Peki ya bu enerji kaynakları hangileri, enerjiyi nasıl sürdürülebilir hale getiririz ve kurumsal ölçüde sürdürülebilir enerjiden nasıl yararlanabiliriz?

Kaynak: narterlawenerji hukuku sayfasıdır.

Temiz Enerji Kaynakları Nelerdir?

Temiz enerji kaynaklarına değinmeden evvel bir noktayı aydınlatmakta fayda var. Biraz sonra göreceğiniz kaynaklardan pek çoğu yenilenebilir kaynaklar içerisinde de bulunuyor. Fakat sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklar içerisinde çok mühim bir ayrım var. Yenilenebilir enerji, doğadan elde edilen ve kendi kendisini yenileyebilen kaynaklardan temin edilir. Sürdürülebilir enerjiyse bu enerji gereksinimini karşılarken bizden sonraki nesillerden ödün vermemeyi benimser. Bu yüzden her yenilenebilir kaynak, sürdürülebilir enerji kaynağı olmamaktadır. Demek istediğimiz bir enerjinin sürdürülebilir olması için “yenilenebilir” olması yeterli değildir. Enerjiyi tüketirken azalmaması, etrafına zarar vermemesi ve bizden sonraki nesiller içinde var olması gerekir.

Hidrolik enerjisi: Dalga enerjisi gibi su enerjisinden de temin edilen hidrolojik enerji de bitmeyecek kaynaklar içerisinde bulunmaktadır. Bu enerjiden elektrik temin edebilmek için suyun hareketlerinden faydalanmak gerekmektedir. Bu sebepten dolayı en çok kullanımı da karşımıza barajlar olarak ortaya çıkar.

Hidrojen enerjisi: Etrafa zararsız oluşu ile sürdürülebilir enerji içerisinde bulunan hidrojen enerjisi isminden de anlayabileceğiniz gibi hidrojen gazından temin ediliyor.

Biyokütle enerjisi: Hayvan ve bitki atıklarından temin edilen enerjisine verilen isimdir. Bu enerji çeşidinden temin edilen en tanınan enerjiyse biogazdır.

Jeotermal enerji: Bir tür “buhar enerjisi” olan jeotermal enerjide elektrik temin etmek için yağmur sularının magma sıcaklığından buharlaşarak yer yüzüne yükselmesi beklenir.

Rüzgar enerjisi: Kara ve su parçaları arasındaki basınç değişikliklerinden ortaya çıkan rüzgar, bizden sonraki nesillerin de kullanabileceği, etrafa zararsız olan bir başka sürdürülebilir kaynaktır. Bu kaynakta elektrik enerjisi, rüzgar panellerinin dönmesi ile meydana getirilir.

Dalga enerjisi: Okyanus ve denizlerdeki gelgitler aracılığı ile temin edilen elektrik enerjisine dalga enerjisi adı verilir. Dalga da bitmeyecek kaynaklar içerisinde bulunmaktadır. Fakat dalgaların büyüklüğü ve şiddeti kullanılacak aletlerde değişiklik yapılması gerektiğinden başka sürdürülebilir kaynaklara göre daha pahalıdır.

Güneş enerjisi: Güneş panellerinde bir araya gelen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüştürülmesine güneş enerjisi adı verilmektedir. Tükenmeyecek kaynaklar içerisinde yer alan Güneş, enerji üretimi yaparken doğaya ve kaynağa olumsuz bir etki bırakmadığı için sürdürülebilirkaynaklara verilebilecek güzel bir örnektir.

Elazığ Medya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER